2016. augusztus 24., szerda

Csárdás

Diane Pearson
Csárdás

Diane Pearson regénye irántunk , magyarok iránt érzett szenvedélyéből született.
Ebből az ihletből a zsidó gyökerű Ferenc, a Rácz-Rassay és a Káldy család tablóképszerű történetének vonulatai bontakoznak ki.
A történet az első háború előtti években kezdődik, átível a két háborún és 1956 előtt zárul.
A regényt olvasva önmagunkról is többet tudunk meg. Kiderül, hogy ma, a XXI. század második évtizedében, a gazdasági válságok, a szétesni készülő világok, a szétziláltság háborúiban, vannak-e még elsírni való könnyeink, van-e bennünk vágy, hogy sokadszor is szembesüljünk a szembesülhetetlennel, a két háború még mindig fájó, el nem felejthető sebeivel, az önmagát ismétlő történelem tragikumával, a mások megsemmisítésére szinte azonnal kész emberi gonoszsággal, az újra meg újra megjelenő pusztításvágy őrületével.


--------------------------------------------------


A regény felépítése nagyon hasonló az Elfújta a szél...című könyvhöz, mégis egészen más. A Csárdás szívbemarkoló, mert magyar vagyok és a hazám töténete bontakozik ki az I. és II. világháború borzalmai által. Már a könyv borítója is mindent elmond és jelképez!

Nagyon, nagyon szép regény!!!

A címe, a csárdás szó talán meglepőnek tűnik, de nem az, ennél kifejezőbb címet nem is adhatott volna neki az író.

A csárdás hagyományos magyar néptánc. Magyarországról származik és cigányzenészekkel népszerű lett a környező területeken is a Vajdaságban, Szlovéniában, Horvátországban, Kárpátalján, Morvaországban, a bánáti bolgároknál - mind szerepelnek is a regényben, a Monarchia többnemzetiségű állam volt.

A csárdás kialakulása a 18. századi magyar verbunkosig vezethető vissza, mely sorozási tánc volt a magyar hadseregben - szintén megjelenik a regényben, ahogy búcsúztatják a bevonuló katonákat.

A csárdás páros tánc, a férfi és nő legtöbbször összekapaszkodik. Amikor mégis különválnak, csalogatásnak nevezzük, ezt főleg az erőfitogtatás, incselgés tölti ki - a regényben nagyon szépen kibontakoznak a férfi és női kapcsolatok, szerelmek, flörtölés, házasság néha kényszerre, kik az erős nők egy családban. Szerethető szereplőkkel, akiket el sem akarunk engedni a végén, hozzánk nőnek, velük érzünk és hiányozni fognak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...