2016. augusztus 28., vasárnap

A lány hét névvel

Hyeonseo Lee · David John
A ​lány hét névvel

„Megrázóan ​szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valakit emberré.”

Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül.
Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.


---------------------------------------------

Kifejezetten politikai téma, megrázó hogy milyen élet van abban az országban. Éhínség, áram hiány, gyertya, petróleumlámpa és bár van jegyrendszer, csak nincs mire költeni, üres boltok, polcok. Mindenki mindenkit megfigyel, besúgók, per nélküli kivégzések... Az írónő városában a fekete kereskedelem virágzott, közvetlen a kínai határnál éltek, ez mentette meg őket az éhezéstől, legtöbbször csempészéssel beszereztek mindent, persze kenőpénzek mindenkinek mindenhol.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...