2018. november 29., csütörtök

Árvák vonata

Christina Baker Kline
Árvák vonata

1854 és 1929 között elhagyott gyerekek tízezreit szállították vonaton az Egyesült Államok keleti partvidékéről a közép-nyugati országrészbe. A gyerekek sorsa csak a vakszerencsén múlott: vagy befogadó, szerető családra leltek, vagy gyermekkorukat és fiatalságukat kemény munkával, szolgaságban töltötték.
Fiatal ír bevándorlóként Vivian Daly is egyike volt azoknak a gyerekeknek, akik New Yorkból indultak vonattal a bizonytalan jövő felé. Később visszatér a keleti partvidékre, Maine partjai mentén éli csendes, nyugodt életét, emlékei pedig szinte a feledés homályába vesznek. Ám padlásán, ládákba rejtve ott sorakoznak mozgalmas életének relikviái.
A tizenhét éves Molly Ayer tudja, hogy csak azért nem kell bevonulnia a fiatalkorúak börtönébe, mert közhasznú munkában segíthet kitakarítani az idős hölgy padlását. Miközben segít kiválogatni Vivian holmiját, rá kell jönnie, hogy a látszat ellenére sok közöttük a hasonlóság.




-------------------------------------------------------------------------------------------

Sokat vártam erre a könyvre, de megérte, nagyon tetszett!
Nekem Vivian múltja jobban tetszett, az egész könyv felépülhetett volna arra az időszakra. Gondolom az író, a jelen és múlt árváinak életét akarta összehasonlítani.
Jobb vagy rosszabb a helyzet? Erre is választ kapunk a regényben.
Vivian 23 éves korában tett döntésével abszolúte nem értettem egyet, nem is értettem, hogy miért tette.
A könyv vége kicsit modernre sikerült, semmit nem von le a történet szépségéből, érdemes elolvasni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...