2019. október 26., szombat

Tanú az éjszaka


Kisvar Deszáj
Tanú az éjszaka

India észak-keleti részén, egy pandzsábi kisvárosban tizenhárom holttestet találnak – egy gazdag család tagjait –, és csupán egy túlélőt: egy megkötözött, sebesült, alig öntudatánál lévő, megerőszakolt tizennégy éves lányt.
Mivel más gyanúsított nincs, és a közvetett bizonyítékok kivétel nélkül rá vallanak, a rendőrség Durgát gyanúsítja a szörnyű mészárlással. A konvenciókat rendszeresen felrúgó, önálló, külső befolyásnak nem engedő szociális munkás, Szimrán Szingh azonban meg van győződve a gyerek ártatlanságáról. Hozzálát tehát, hogy felderítse a borzalmas családirtás körülményeit, és hamarosan előítéletek, képmutatás, gyilkos indulatok, csalás és a nőkkel szembeni megvetés szövevényében találja magát.
Kisvar Deszáj írónő első regénye lebilincselően izgalmas képet fest a hagyományok által meghatározott pandzsábi hétköznapokról, egy olyan világról, ahol a lánygyereket még ma is tehernek tekintik, amelytől meg kell szabadulni mindenáron.



.............................................................................................

Nem olyan borzalmas, mint amit a leírás alapján várnánk, nyugodtan olvashatják a kemény krimitől félők is.
Inkább a lányok életéről szól, mennyire nem veszik őket emberszámba, persze itt is vannak kivételek, mint az arab történetekben.
Az India,India című regény után, kíváncsi voltam mennyit változott a világ, azóta eltelt pár évtized, modernebbek az életviszonyok, hiszen a főszereplő szociális munkás is független nő.
A tradicionális hagyományok viszont, mit sem változtak, főleg falun ugyanolyan elnyomás uralkodik.
Ajánlom olvasásra, senki nem fog benne csalódni!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...