2019. március 12., kedd

Az ember, akit Ovénak hívnak

Fredrik Backman
Az ember, akit Ovénak hívnak

Ove 59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek már semmi jelentősége a történtek után… Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka.

Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma. És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban… Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amikben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha – különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével – képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van.


----------------------------------------------------------------------------

Ez egy nagyon kedves történet.
Ove, aki a múltban ragadt, mert neki minden fekete és fehér, a szabályokat pedig be kell tartani bármi áron.
A vicces beszólások, események mögött ott rejtőzik a mondanivaló, ahogy a fiatalok felkarolják a magányos Ovét, éreztetik vele, hogy szükségük van a tapasztalatára.
Tetszett, jó kis könyv, skandináv stílusban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...