2018. augusztus 10., péntek

A szoba

Emma Donoghue
A szoba

Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Jack képzeletét számtalan csoda foglalkoztatja – a tojáshéjakból épített kígyó az Ágy alatt, a Tévében látott képzeletbeli világ, a kuckó a Szekrényben, a ruhák között, ahová Anya esténként lefekteti, hátha jön Patás…
A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilencéves kora óta -hét esztendeje- raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. Ám ahogy Jack kíváncsisága egyre nagyobb, úgy nő Anya kétségbeesése is, hiszen tudja, hogy a Szoba hamarosan szűk lesz kettőjüknek.
A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél. Megrázó, felemelő és magával ragadó regény, amely mindvégig mélyen emberi és megindító marad.




----------------------------------------------------------------------------------

Nehéz megszólalni egy ilyen könyv után.
Kifacsarta a lelkemet.
Egy 5 éves szemével látni, érezni, gondolkodni, mit is jelent neki a Szoba. Majd utána a kinti élet, mivel kell szembesülnie, amire még én sem gondoltam. Egyszerű dolgoknak hiszi az ember, a napfény amit sosem érzett a bőre, a levegő amit sosem szippantott be, az eső amitől futva menekült, ne essen rá a bőrére, a lépcső amin nem tudott közlekedni, társas viszonyok, mit szabad mit nem, satöbbi és ez a kis hős Jack fiú, igazán helyt állt ebben a Kinti világban.
Az Anyjának ez a 7 év fogság maga a borzalom, rettegés, mégis mennyi szeretettel gondozta kisfiát még ilyen mostoha körülmények között is.
Nagyon megható könyv!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...