2017. május 25., csütörtök

Eretnek


S. J. Parris
Eretnek

Giordano Bruno – egykori szerzetes, költő, tudós és mágus, a római inkvizíció szemében eretnek – keresztülvág Európán, nehogy hitéért, miszerint a Föld kering pályáján a Nap körül, megégessék. Mert ennyi is elegendő lenne, hogy máglyára kerüljön, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy előszeretettel tanulmányozza az okkult filozófiákat és a mágia gyakorlatát.

S. J. Parris magával ragadó regényében éppen ez a ritka tudás utáni vágya hajtja az Erzsébet-kori Angliába, ahol váratlanul beszervezik kémnek és titkos ügynöknek, és immár kettős megbízatással érkezik Oxfordba, az egyetemi városba. Hivatalosan egy királyi vendéget kísér el útján, és mellesleg a kopernikuszi világegyetem-elméletről tart előadást és vitát. Nem hivatalosan azonban a királynő ellen szervezett katolikus összeesküvést kell feltárnia és lelepleznie.




---------------------------------------------------------------------------------------------------


1583. Anglia, valahogy vonzódom ehhez a történelmi korhoz. Shardlake ügyvédhez hasonló szerepet játszik ebben a regényben Giordano Bruno, titkok és gyilkosságok után nyomoz.
Kitűnő betekintést nyújt a vallási világba, üldöztetésekbe, egyetemi kollégium professzorai és diákjai titkaiba, életébe, valamint a könyvek birodalmába.
Az ilyen történelmi könyvek lassú üteműek, mint ahogy abban a korban zajlott az élet, pont ezt szeretem benne.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...