2016. november 14., hétfő

A virrasztás éjszakája


Elliott Arnold
A virrasztás éjszakája

Ez a könyv a dán ellenállási mozgalom legfontosabb, legszebb fejezetének, a dániai zsidóság megmentésének története: Elliott Arnold amerikai író-publicista munkája, Dániában, ahol a németek szokásos diszkriminációs hadjáratukat is mérsékelni kényszerültek, mert az ismert rendelet megjelenésekor sárga csillaggal jelent meg maga a dán király – a deportálás elrendelésével szokatlanul hosszú ideig vártak. A megszállás negyedik évében rendelték el a zsidók deportálását. „Az akció” a dánok ellenállása miatt meghiúsult: a dán zsidóság – Európában egyedül – megmenekült. Néhány nap, tulajdonképpen egyetlen éjszaka alatt, több mint nyolcezer zsidót csempésztek át honfitársaik a semleges Svédországba.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiányos ismereteim voltak erről. Most hogy elolvastam örülök, hogy legalább nekik sikerült, volt egy nemzet akik szembe mertek szállni a hatalommal. Ettől függetlenül végig izgultam a cselekményt, nem tudtam mi lesz a vége.
Tetszett ahogy a dán emberek gondolkoznak és név nélkül vállalták a könyvben a dicsőséget, mondván, hogy minden segítő dán ember ezt tette és nem csak a könyvben szereplők dicsősége a menekülés szervezése. Persze a függelékben ott volt, hogy mind ez nem sikerülhetett volna, ha a német dán kapcsolat miatt a németek nem néznek "félre". Mint tudjuk ez sok országban képtelenség lett volna :-(
Minden történelmet kedvelő embernek ajánlom elolvasásra a könyvet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...