2024. szeptember 28., szombat

Kisasszonyképző

 

Bódis Kriszta
Kisasszonyképző (Istenhegy 1.)

„Tüdős Klára olyan női ikon, akinek embersége, egyénisége, alkotóereje és tettei túlnőttek a huszadik századon. Az ő szobrát a történelem és az emberi nem drámája faragta, de valahogy úgy, ahogy tengervíz töri, pusztítja el a sziklákat. Én ezt a láthatatlan emlékművet most életre keltem.

Jó volna hozzájárulni Tüdős Klára reneszánszához, alkotásai, munkája, élete újrafelfedezéséhez. Tragikus, hogy azok a művek, amiket nem hozhatott létre – vagy azért, mert nőnek született, vagy azért, mert egy bizonyos társadalmi réteghez tartozott –, már soha nem fognak megszületni. Nem tudok lehetőséget adni, hogy teljes virágában kibontakoztathassa a tehetségét, amit életében nem ismertek el és nem ismertek fel, de talán fel tudom mutatni. Elveszett álmait nem tudom beteljesíteni, de tovább álmodni igen.

Azt remélem, hogy Tüdős Klára erős személyisége, ideológiák fölötti békességre törekvése, Isten-keresése, mélyülő, tettre kész hite, életének példája rezonanciára talál az olvasó lelkében.”

Bódis Kriszta

.........................................................................................................................


1895. július 20-án született Debrecenben és 1980. április 16-án hunyt el Budapesten Zsindelyné Tüdős Klára jelmez- és divattervező, népművészeti kutató.
Gyerekként járt hangversenyre, néptáncolt, és rajongta a színházat
15 évesen külföldre ment tanulni, három évet töltött Svájcban, Angliában, Hollandiában, Németországban. Ügyvéd apjának halála után anyagi nehézségekkel küzdött a család.
Míg az Iparművészeti Főiskolán tanult Budapesten, az Operában töltötte estéit, mozgásművészetet oktatott – későbbi tervei között szerepelt a helleraui intézet mintájára egy magyar mozgásművészeti központ létrehozása -, hogy eltartsa magát. Férjhez ment.

Ezt az időszakot ismerhetjük meg az első részben.
Nekem kicsit túl hosszú elnyújtott volt a gyerekkor.
Azt hogy szárnyaljon, tanuljon és modernebb életmódot élhessen, leginkább édesapjának köszönhette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...