2024. február 18., vasárnap

Rizsporos hétköznapok 2.

 

Budai Lotti
Rizsporos hétköznapok 2. (Rizsporos hétköznapok 2.)

Női életutak és mindennapok a történelemben


A Rizsporos hétköznapok előző részében a 18-19. századi dámák budoárjait és szalonjait jártuk be, divat- és sminktitkaik után kutatva. Ez az album bizonyos értelemben az érem másik oldalának is tekinthető, hiszen lapjain a divatos ruhákon túli világ tárul elénk. Megtudhatjuk belőle, hogy a régi korok asszonyai miként birkóztak meg az életük során felmerülő kihívásokkal, hogy a modern kor vívmányai előtt miféle praktikákat ötlöttek ki mindennapjaik kisebb-nagyobb problémáira.

Bepillanthatunk abba, hogy modern higiénés eszközök híján miként oldották meg azokat a bizonyos „nehéz napokat”, hogyan pelenkázták újszülöttjeiket, de megtudhatjuk azt is, miként zajlott a középkorban egy nagymosás.
Másrészt a női lét örömeit és nehézségeit is kitárgyaljuk ebben a gazdagon illusztrált kiadványban. A szerelem, jegyesség, gyermekszülés és házasság témája is napirendre kerül, de olyan érdekességeket is érintünk, miként viszonyultak egykor a „szingliség”-hez vagy épp a fogamzásgátláshoz.

A kötet ugyanakkor magára a női életútra is vet egy távolabbi pillantást – arra a történelmi keretrendszerre, amelyet filozófusok, írók, orvosok és más gondolkodók jelöltek ki a nő, az „oldalborda”, a „gyengébbik nem” számára. Olyan, akár ma is megtapasztalható társadalmi jelenségek gyökerét is megismerhetjük a könyvben, mint a bérkülönbségek, az áldozathibáztatás vagy épp olyan ősrégi szólamok eredete, hogy „a nő helye a fakanál mellett van”.


........................................................................................................



Röviden tömören ilyen a női elnyomás, ami még most is létezik bizonyos országokban.
Egyébként mennyire igaz, hát nem cserélnék az akkori nőkkel, húúúú...
Nagyon jó összefoglaló volt ez a rész is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...