2017. december 20., szerda

Francia szvit


Irene Némirovsky
Suite française – Francia szvit

1940 júliusa: a megszálló Wehrmacht csapatai elől menekülnek a franciák. Milliók lepik el az országutakat, szállják meg a vidéki városokat, a falvakat. Az összeomlás teljes: állam, egyház, társadalmi és emberi értékek – minden összekuszálódik. Együtt menekül a túlélésért nagypolgár, művész, „úri" prostituált táncosnő, munkáscsalád, cseléd, aggok és kisgyerekek, sőt a házimacska…
A tragikus történelmi helyzetben a hétköznapok emberi drámái és kicsinyességei mellett a hősiesség és az önfeláldozás megrázó képsorai vonulnak el a szemünk előtt.
Az egy évvel később, 1941-ben játszódó második rész egy idilli kisváros németek megszállta világába vezet minket. Hogyan éltek együtt a francia falusiak a német katonákkal? Hogyan is működött a kollaboráció, és kezdődött valami halvány ellenállás? Lehetségesek-e emberi kapcsolatok az ellenséges nemzetek között? Beleszerethet-e egy francia nő a nála elszállásolt német tisztbe?



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Irene Némirovsky (Kijev, 1903-Auschwitz, 1942) orosz származású, francia írónő.
Az 1930-as években több nagysikerű regénye jelent meg.
A Suite française (Francia szvit) egy ötkötetesre tervezett regényfolyam első két tétele.
A folytatásból csak jegyzetek maradtak fenn, mert a francia csendőrség a zsidó származású írónőt 1942. július 13-án sok társával együtt útnak indította Auschwitz felé, ahonnan ő sem tért vissza.


Mint ahogy írták mások, élő egyenes adásban közvetítette az akkori eseményeket.
Érdekessége, hogy most a gazdag milliőt ismerhettem meg, ők hogy élték meg a háború elejét, a menekülést, a túlélést.
A második rész hasonló volt az Akit elhagytál című regényhez, abban is egy megszállt falu lakosságát ismertem meg. Sajnálom az írónőt, hogy a háború áldozata lett, hogy a következő 3 részt már nem írhatta meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...