2024. június 25., kedd

Egy krémes Párizsban

 

Julie Caplin
Egy krémes Párizsban (Egy csésze kávé... 3.)

Párizs egyik eldugott csücskében egy kedves kis cukrászda csak arra vár, hogy felfedezzék. Könnyen elképzelhető, hogy bájos sarokasztalainál némi romantika is terítékre kerül…

Nina négy idősebb fivére mindig egészen pontosan tudja, hogy a család legkisebbikének, egyedüli lányként, mikor, mit kell tennie, és ezt szívesen a tudomására is hozzák. Így, amikor lehetőséget kap arra, hogy Párizsba utazzon, és segítőként részt vegyen egy cukrásztanfolyam
lebonyolításában, nem tudja elég gyorsan összecsomagolni a bőröndjét. A dolog egyetlen bökkenője, hogy a nagyratörő, ugyanakkor rendkívül vonzó séffel, Sebastian Finley-vel kell együtt dolgoznia, aki nem más, mint az egyik fivér, Nick gyerekkori barátja, egyben az a férfi, aki iránt időtlen idők óta romantikus érzelmeket táplál. Ilyen körülmények között nem csoda, ha Ninának nem csak az ínycsiklandozó krémeseknek és makaronoknak kell ellenállnia, hanem egy egészen másfajta csábításnak is…

...........................................................................................................


Nagyon jó kis cukrászda és süti hangulata van ennek a könyvnek.
Talán az első koppenhágai és ez a rész tetszik legjobban.
Nina lelkesedése magával ragadott.



2024. június 23., vasárnap

Szilváspite-összeesküvés

 

Rita Falk
Szilváspite-összeesküvés (Franz Eberhofer 6.)

Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr legújabb ügye egy varjúval kezdődik. Pontosabban egy lakkozott körmű női kisujjal, amelyet az előbb említett varjú pottyant le Franz barátja és egykori kollégája, Rudi Birkenberger új lakásának erkélyére. Nemsokára az ujjhoz tartozó holttest is előkerül, aztán még egy, és még egy… A három áldozat mindegyike fiatal ázsiai nő, mindannyian dirndlit viseltek, s mindannyian München hatalmas népünnepélye, az Oktoberfest idején vesztették életüket. A sorozatgyilkos utáni hajsza közepette Franznak még otthon is váratlan gondokkal kell megküzdenie: Niederkaltenkirchen békés mindennapjait teljesen feldúlja, a lakosságot pedig két ellenséges táborra szakítja egy szálloda építésének nagyszabású terve…

Rita Falk nagysikerű bajor krimisorozatának hatodik részében is a jól ismert morbid-fekete humorral átszőve folytatja Franz Eberhofer nyomozásainak történetét.

................................................................................................................



Az én kedvenc bajor krimim újabb része!
Mint ahogy megszokott, inkább Franz magánélete van hangsúlyban, fantasztikus humora van az írónőnek.
Rudi a barátja, az ő karakterét is imádom, annyira jó! :-)


2024. június 22., szombat

Berlin angyalai

Catherine Hokin
Berlin angyalai

Fordulatos, szívszorító és magával ragadó regény bátorságról, helytállásról és a múlttal való könyörtelenül őszinte szembenézésről.

Berlin csendes villanegyedében, egy félreeső kert magasra nőtt bokrainak rejtekében fájdalmas emlékeket őriz egy omladozó ház. Egy családét, akiket megfosztottak otthonuktól, majd életüktől is. És egy nőét, aki a ház üres szobáit járta, és akinek volt bátorsága, hogy farkasszemet nézzen a gonosszal, amely megváltoztatta a történelem folyását…

Németország, 1940. Heinrich Himmler titkárnője, Magda Aderbach nappal az SS vezetőjének ügyeit intézi, éjszakánként pedig az ellenállás röplapjait terjeszti, és üldözötteket kísér biztonságos menedékhelyre. A „végleges megoldás” titkos terveit előző főnökének, a gyáriparos Walther Tiedemann-nak, a zsidó munkásokat mentő hálózat fejének adja át. Mindketten halálos veszélyben élik kettős életüket. Minderre kétségkívül fény derül előbb-utóbb, de addig Magdának mindenáron meg kell védenie a nácik ellen harcoló titkos szerelmét, Christophot is.

Negyven évvel később Magda unokája, Nina egy kelet-berlini gyárban szórja szét a maga készítette röpcédulákat. Amikor megpróbál átjutni Nyugat-Berlinbe, a Stasi börtönébe kerül. Másfél év múlva, 1989 novemberében, a fal leomlása után, zakatoló szívvel indul végre Nyugatra felkutatni a rejtélyes házat, amelynek képét még kislánykorában találta meg egy szekrény mélyén. A homályos eredetű rajz elviszi őt a múlt romjai közé, ahonnan nagyanyja valaha menekült. Amikor végre rátalál az elhagyatott Tornyos házra, felnyitja az elfeledni kívánt történet ajtaját is. A feltáruló titkok mindent megváltoztatnak: a múltat, a jelent s a jövőt is…

.............................................................................................................



Magda Aderbach nem létező személy.
H.H. titkárnője Hedwig Potthast volt, aki 1940-ben hagyta el pozícióját, de Himmler szeretője maradt.
Ez kicsit így megtévesztő volt az egész történet.
Bár a cselekményt valós eseményekből kreálta az író, én inkább a valós igaz történeteket részesítem előnyben.
Az NDK élet viszont érdekes volt és így utólag megdöbbentő.



 

2024. június 19., szerda

Az Arab királysága

 

Borsa Brown
Az Arab királysága (Az Arab 6.)

Vágy és beteljesülés a Kelet kapujában.

Wallid al-Szudairi komolyan veszi a terveit és a céljait. Törtető, konok, ugyanakkor hisz olyasmiben, amiben kevesen hisznek Szaúd-Arábiában. Bár szörnyű tettei után, elsősorban a származása miatt, nem kapja meg büntetését, idővel rá kell jönnie, hogy a Teremtő maga vette a kezébe az igazságszolgáltatást.

Kapcsolata a határozott, gyönyörű jogásznővel, Rajah-val, ingoványos talajra téved, amikor a férfi rádöbben, hogy nem minden alakul úgy, ahogy szeretné. Vannak, akik észrevétlenül kötik gúzsba az embert. Wallid rádöbben, hogy az ő közelében is él egy ilyen nő, és az nem a menyasszonya.

„Valamit birtokol belőlem, és még nem jöttem rá, hogy csinálja, és főképp, hogy mi az a valami.”

Egy királyság, ahol a nők szerencsések, ha megismerhetik az igaz szerelmet, és érvényesíthetik az akaratukat. Egy birodalom, ahol a férfiak olykor felismerik, hogy a nők akár nagyobb hatalommal is bírhatnak, mint azt sejtették volna.

Szív és becsület harca a vágy és az igaz szerelem porondján, egy kegyetlen, de egzotikus világban. Borsa Brown különleges, szókimondó, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes, erotikában bővelkedő regénye ezúttal Wallid al-Szudairi, a fiatal herceg hangján folytatja az utóbbi évek legnagyobb sikerű sorozatát, Az Arabot, mely ismét bővelkedik érzelmi magasságokban és mélységekben.

.......................................................................................................



Kicsit meglepődtem mert nem tudtam, hogy az előző részt dolgozza fel Wallid szemszögéből.
Nem volt rossz, de csalódást okozott, azt hittem az eseményeket tovább lépve viszi az írónő.
A sorozat első két kötete volt ilyen, de ott érthető miért vette két szemszögből.


2024. június 16., vasárnap

Szíria szülötte

Marilyn Miller
Szíria szülötte

A halál mezején is születhet remény…

A pokol igenis létezik. Hogy honnan tudom? Oda születtem. Szíria gyermeke vagyok, akinek minden egyes nap, minden egyes perc ajándék. A világot, amiben élek, az emberi kegyetlenség uralja. Nincs senki, aki el tudná pusztítani a gonoszt. Így egy megoldás létezik számunkra: a menekülés. Hajóra szállni, és reménykedni, hogy életben maradunk…

Ám a halál torkából nem lehet csak úgy kimasírozni, mert nincs benne könyörület. Engem is utolért és megragadott, de el nem vonszolt, mert jött valaki, aki megmentett. Ő volt az egyetlen tiszta és nemes dolog haldokló életemben, az egyetlen, aki képes volt arcon köpni a halált. De eltűnt, és magával vitte a reményt, amibe zokogva kapaszkodtam.

Akartam őt. Mindennél jobban. Félelmet nem ismerve hajszoltam a szabadságot, amiért a legdrágább dologgal fizettem: a szívemmel…

Marilyn Miller egy olyan világot mutat be, ami bár kegyetlen, mégis ott él benne a remény. Szíria szülötte ráébreszt arra, mi az igazán fontos. Nem a bőrszín, a vallás vagy az etnikum, hanem hogy emberek tudjunk maradni mindig, minden áron.

...................................................................................................................


A felejtés útján című könyv írója, már az a könyve is tetszett.
Ezzel sem voltam másképp, valósághűen tükrözte Aleppó támadását, az ott lakók menekülését túlélését.
Ez a könyv mégsem a menekültekről szól, hanem a szíriai emberek küzdelméről.
A cselekmény leginkább egy kórházban játszódik, némi romantikával.



 

2024. június 14., péntek

Auschwitzi bölcsődal

 

Mario Escobar
Auschwitzi bölcsődal

A regény egy német ápolónő igaz történetén alapul, akit öt gyermekével és férjével hurcoltak Auschwitz Birkenauba. Helene Hanemann árja németnek számított, így rá nem vonatkoztak a faji törvények, férje azonban cigány származású volt – egyébként hegedűművész –, így ő és a gyerekek is a náci faji törvények hatálya alá tartoztak. Amikor a Gestapó tisztjei megjelentek a lakásukon, hogy elvigyék a családot, Helenére nem terjedt ki a deportálási parancs. Maradhatott volna, de ő családjával tartva, önfeláldozó módon osztozott sorsukban.
Megérkezve a birkenaui táborba, rögtön szembesültek a kíméletlen körülményekkel, a midennapi élet-halál küzdelemmel. Egy napon azonban új orvos érkezett Auschwitzba, Josef Mengele, akinek az a különös ötlete támadt, hogy létesítsenek óvodát és kisiskolát a táborban, s ennek Helene legyen a vezetője. Ez a nem mindennapi vállalkozás határozta meg aztán a Hanemann család sorsát.
Az angol nyelvterületen nagy sikernek örvendő könyv – melynek kiadási jogait további tíz ország vette meg – izgalmasan meséli el e megrázó történetet, amely az emberi hősiesség gyönyörű példája, és amelyben a tragédiák mellett a remény is felcsillan.

...............................................................................................................



Ebben az igaz történetben most a cigány táborról kapunk információt.
Semmiben sem különbözött a zsidók táborától, ugyanúgy bántak velük.
Az auschwitzi könyvtáros című regényben már olvastam a gyerekek iskolai barakkjáról, ahonnan Mengele kiválasztotta a gyerekeket.
Egy anya nem is tehetett volna másként, mint ahogy Helen tette.
Megrázó és szomorú, hogy mennyi de mennyi anya élte át ugyanezt a gyerekei miatt.



2024. június 12., szerda

Kísértetkastély a Kárpátokban

 

Laurie R. King
Kísértetkastély a Kárpátokban (Sherlock Holmes és Mary Russell nyomoz 17.)

Egy királyné, egy kastély és egy kortalan fenyegetés – ezekről szól Sherlock Holmes és Mary Russell vérfagyasztó, új kalandja.
A királyné: a romániai Mária, a brit Viktória királynő és II. Sándor orosz cár kétszeresen is királyi vérből származó unokája. Híres szépség, aki tizenhét évesen feleségül ment Románia ifjú trónörököséhez, és a párizsi békekonferencián elérte, hogy visszaadják új hazája régen elveszett tartományait, hogy aztán az elmaradott országból komoly hatalom váljon.
A kastély: Bran tekintélyes, cifra várkastélya magas sziklákon, Románia és a nemrégiben visszanyert Erdély határán. A várat a népe ajándékozta Mária királynénak, aki úgy szereti, mint a gyermekeit.
A fenyegetés… nos, az kevésbé világos. Sötét alakok, sejtelmes pletykák, lányos félelmek, de talán csak balesetek. Csakhogy ez egy hosszú emlékezettel és rejtett zugokkal rendelkező ország, Karóbahúzó Vlad hazája, ahol a temetőkből előkúsznak a halottak.
Amikor Mária királyné hívatja őket, Mary Russell és Sherlock Holmes először kétkednek és vonakodnak. Csakhogy egy fiatal lányról és egy királynéról van szó. Bizonyára nem kerül sok idejükbe, hogy fényt derítsenek a valószínűtlen esetekre, amelyek hátterében valószínűleg strigák állnak.
Azaz, ahogy nyugaton ismerik őket… vámpírok.

.............................................................................................................



Elég sok rész kimaradt a magyar fordításból, így elég furcsa volt, hogy már S.H. és M.R öt éve házasok és az első rész óta 10 év eltelt.
Amúgy tetszett a krimi szál, érdekes volt.
Valós történeti személyek és helyszín, fiktív szereplőkkel és cselekménnyel.



2024. június 10., hétfő

A méhészinas

 

Laurie R. King
A méhészinas (Sherlock Holmes és Mary Russell nyomoz 1.)

Sussex, 1915

Sherlock Holmes távol London zajától, visszavonultan él vidéki birtokán, és a méheket tanulmányozza, amikor egy fiatal lány a szó szoros értelmében belebotlik a dombvidéken. A tizenöt éves, nyúlánk, kissé szemtelen, tudálékos és nemrégiben elárvult Mary Russell éles esze még Sherlock Holmest is elbűvöli. Ez a nagyon modern, huszadik századi lány nemcsak tanul a viktoriánus detektívtől, de tehetséges védence és méltó társa is lesz. Első közös megbízatásukként hamarosan Walesbe hívják őket, hogy segítsenek a Scotland Yardnak megtalálni egy amerikai szenátor elrabolt kislányát. A nemzetközi jelentőségű ügy mélyen kötődik Holmes múltjához.

Ebben a nagyszerű eszmefuttatásokkal, álcákkal és vészhelyzetekkel teli regényben időutazást teszünk: megtudjuk, hogyan indult a zseniális detektív és Mary Russell figyelemre méltó munka- és párkapcsolata az első világháború árnyékában.

............................................................................................................



Milyen régen olvastam ilyen korabeli krimit.
Egészen más hangulata van egy mai krimihez képest.
S.H. és M.R. első találkozása, amit az író elég hosszadalmasan részletesen írt le.
Alaposan megismerhetjük a két főszereplőt, hogyan egészítik ki egymást, bár itt még S.H. inkább tanítóként szerepel Russell életében.
Ezek a korai nyomozási trükkök, álcázások és logika tetszettek.



2024. június 8., szombat

Savanyúkáposzta-kóma (Franz Eberhofer 5.)

 

Rita Falk
Savanyúkáposzta-kóma (Franz Eberhofer 5.)

Nem könnyű Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr élete. Áthelyezés Münchenbe, váratlan vetélytárs felbukkanása az örök barátnő Susi mellett, s ott van még a holttest is, amely a Papa ellopott, majd megkerült öreg autójának csomagtartójában fekszik, s amellyel illetékesség hiányára hivatkozva egyetlen rendőri szerv sem akar foglalkozni. A gyilkosság felderítése így Franzra marad, aki természetesen most is számíthat régi barátja, Rudi Birkenberger segítségére. Már amikor Rudit éppen nem teríti le a savanyúkáposzta-kóma…

Rita Falk nagysikerű bajor krimisorozatának ötödik részében jól ismert morbid-fekete humorával folytatja Franz Eberhofer nyomozásainak történetét.


..............................................................................................................


Bajor krimi sorozat újabb könyve.
Ez a rész most nagyon jó volt!
Leginkább a magánéleti humor tetszett, Franz, Franz... :-)




2024. június 6., csütörtök

Az elveszettek

 

Lucy Clarke
Az elveszettek

AZT KÍVÁNOD, BÁRCSAK ITT LEHETNÉL?
GONDOLD ÁT MÉG EGYSZER…
EGY TITKOS BEACH.
ÉLETED LEGJOBB NYARALÁSA.
AZT KÍVÁNOD, BÁRCSAK ITT LEHETNÉL?
GONDOLD ÁT MÉG EGYSZER…
„Megtippeljük: 2021 egyik legjobb könyve.” Marie Claire
„Totális függőséget okoz, agyas és hangulatos.” Erin Kelly
„Idegesítően feszült, érzelmekkel teli.” C. L. Taylor
„Képtelenség félbehagyni.” Jane Fallon
„Zsúfolásig telt intrikával.” Heidi Perks
Egy gyönyörű, távoli szigeten ébredsz. Szikrázó, kék óceán, arany naplemente, a homokban alig egy-két lábnyom.
De ez nem szokványos vakáció.
A repülőgép roncsai mellett idegen járkál. Egy másik kést élez, az egyik pálma törzsére húz rovátkákat: számolja, hányan haltak meg. Mások a tábortűz árnyékai közül figyelnek – egyikükről sem tudod, mi a sztorija. Mindnek féltve őrzött titkai vannak.
Ez nem szokványos vakáció.
Nem szokványos sziget.
Nem szokványos strandolvasmány.

............................................................................................................


Szerintem thrillernek egy kicsit gyenge volt, én többet vártam volna, semmi borzongás nem volt benne.
Erin alkoholfüggősége meg külön irritált.
Leginkább Mike a pilóta karaktere volt érdekes és kicsit titokzatos.



2024. június 4., kedd

Az elveszett lány története

 

Armando Lucas Correa
Az elveszett lány története

Berlin, 1939. Amanda Sternberg és férje Julius, lányaik boldog jövőjéről szövögetett álmai szertefoszlanak, amikor a nácik felgyújtják a család imádott berlini könyvesboltját, és koncentrációs táborba hurcolják Juliust. A kétségbeesett Amanda gyermekeivel Dél-Franciaország felé menekül, ahol egy régi családi barát özvegye beleegyezik, hogy befogadja. Útközben egy Kubába tartó hajó lehetőséget kínál a lányok megmentésére, és a kényszerhelyzetbe került Amanda olyan döntést hoz, amely élete végéig kísérteni fogja. A náci csapatok végül a menedékéül szolgáló kicsiny francia faluban, Haute-Vienne-ben is rátalálnak, és a reményét vesztett anyának a túlélés érdekében el kell búcsúznia családja maradékától is.

New York, 2015. A nyolcvanéves Elise Duvall telefonhívást kap egy távoli országból. Az őt hívó asszony egy olyan korszakból ad át neki üzenetet, amelyet egész életében száműzni kívánt az emlékezetéből. Elise, aki francia katolikusként a II. világháborút követően érkezett New Yorkba, döbbenten fedezi fel, hogy a megsárgult leveleket az anyja írta németül, még a háború alatt. És bár az idős nő mindent megtesz azért, hogy távol tartsa magától a múltját, váratlanul rázúdulnak hét évtized elfeledettnek hitt titkai.
Az igaz történeten alapuló regény a II. világháború során elkövetett egyik legborzalmasabb náci rémtett hiteles krónikája, ám több is ennél: gyönyörűen megírt családi történet a szeretetről, a túlélésről és a megbánásról.

.............................................................................................................



A történelem hajótöröttei című könyv írójának új könyve!
Megtörtént eseményekre épül a cselekmény, német zsidó emberek, gyerekek kimenekítése az országból.
Lina ( Elise ) még csak 4 éves, mikor a 6 éves nővérét Vierát felteszik a Kubába tartó hajóra. Ismert tény, hogy nem fogadták be őket és vissza kellett fordulnia a hajónak.
Lina gyermeki szemével látjuk a saját menekülését, hogyan élte át, milyen érzelmeket fojtott el magában évtizedekig.



2024. június 2., vasárnap

Fehér rózsa

 

Eoin Dempsey
Fehér rózsa

A második világháború árnyékába két idegen számára a legnagyobb kockázat: megbízni egymásban…
1943 decembere. Hitler hatalomra kerülése előtt a Gerber-család nyári lakja visszhangzott a nevetéstől. Most, hogy mély hótakaró borítja a Fekete-erdőt, a német másként gondolkodó, Franka Gerber egyedül van, és úgy érzi, hogy kilátástalan az élete. A hazájában tomboló a fanatizmus és a brutalitás miatt elvesztette az édesapját valamint az öccsét, így már nincs miért élnie.
Ekkor észrevesz egy eszméletlen pilótát a hóban, aki Luftwaffe-egyenruhát visel, és az ejtőernyője libeg a szélben. Franka nem akarja, hogy a férfi ott haljon meg, így elviszi a családja mindentől távol lévő faházába – annak ellenére, hogy gyűlöli a rezsimet, amit a katona képvisel. De amikor kiderül, hogy nem az, akinek tűnik, Franka versenyfutásba kezd az idővel, hogy felfedje a pilóta valódi személyazonosságát. A gyenge kötelékük nagyon megszilárdul, de roppant veszélyessé is válik. Miközben nyomukban a Gestapo, vajon megbízhatnak-e egymásban annyira, hogy erőiket egyesítve végrehajtsanak egy küldetést – ami pedig nem csak a háború kimenetelét, de az életüket is örökre megváltoztatja?


..........................................................................................................



Az író valós eseményt dolgoz fel, némi időponti változtatással.
Tetszett, hogy a német társadalom gondolkodása került előtérbe és mennyire ellentmondásos volt.
Bármelyik holokausztos könyvben van egy egy szimpatikus német tiszt, akik szintén nem akarták azt amit tenniük kellett, belekényszerítette őket egy őrült rendszer.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...