2018. november 26., hétfő

A Rudnay-gyilkosságok

Böszörményi Gyula
A Rudnay-gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)

1900 ősze.
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.
Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

A Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!





---------------------------------------------------------------------------------------------


Imádtam, imádtam, imádtam!!! :-) Annyira jól ír Böszörményi Gyula, hogy elképesztő!
Ebben aztán voltak izgalmas részek. A 10 valóban megtörtént eset a valóságban nem függ össze, a könyvben az író fantáziája fonta össze remek háttér cselekménnyel.
Annyira hűen írja le a helyszíneket, karaktereket, hogy szinte ott köztük éreztem magam. 1900-as években hogyan néztek ki az emberek, milyen volt az  élet akkoriban...remek böngészési lehetőség a következő oldalon https://www.facebook.com/martioregfotok/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Ebben a regényben két helyszínen futottak az események 1.Mili és a báró, 2.Tabáni bűntanya
Egyik kedvenc szereplőm Mück Mári a kis rongyos cselédlány a "szer'usz" beszólásaival :-)
"- Odakinn két nap se kell és szer'usz világ, maguk nélkül meghalok!"
"- Akkor hát szer'usz csókolózás!"
"- Remélem, hogy nem valami részegest, mer' ha inni kezdenek, akkor szer'usz vacsora!"
"- Ha nincs Hül mama, nekem mostanra már szer'usz világ!"

Azt már nem is írom, hogy függővég... :-)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...